Categorieën
Koopgids

🎲 Qwixx dobbelstenen

Iedereen kent het wel: je bent ergens met vrienden of familie en jullie zijn uitgepraat. Wat te doen? De Qwixx dobbelstenen zijn de ideale manier om het ijs te breken omdat makkelijk bijdehand én super veelzijdig zijn.

Wil je het Qwixx dobbelspel spelen? Dat kan! Wil je een ander dobbelspel spelen? Dan kan dat ook! In deze blog geven we je wat meer info over de verschillende dobbelstenen van Qwixx.

2 witte en 4 gekleurde dobbelstenen

Het Qwixx dobbelspel bestaat uit slechts 6 dobbelstenen, waarvan 2 witte, 1 rode, 1 groene, 1 blauwe en 1 gele. Daarnaast heb je nog een bundel spelblaadjes en enkel een pen nodig.

Elke speler gooit om de beurt met alle 6 de Qwixx dobbelstenen. Nadat je de dobbelstenen hebt gegooid tel je de getallen van de 2 witte dobbelstenen op. Dit getal mag je vervolgens aankruisen op je blaadje bij een kleur naar keuze.

Let op: het is de bedoeling om zo veel mogelijk getallen aangekruist te hebben aan het einde van het spel en je mag enkel getallen aankruisen in de volgorde van links naar rechts. Dat wilt zeggen als je bijvoorbeeld op de rode rij – die van links naar rechts van 1 naar 12 telt – 3 als eerste aankruist, dan mag je in het vervolg van het spel 1 en 2 niet meer aankruisen op die rij.

Nadat je de som van de 2 witte dobbelstenen op een rij naar keuze hebt aangekruist, mag je nog een getal aankruisen. Dit volgende getal moet de som zijn van één van de witte dobbelstenen, samen met één van de gekleurde dobbelstenen naar keuze. Dit getal moet je dan wel aankruisen op de rij van het kleur die je hebt uitgekozen.

Hoe gaat het Qwixx dobbelspel verder?

Als je geen combinatie meer kan maken die nog overblijft op jouw blaadje, krijg je rechtsonder op je blaadje 4 kansen voor een mislukte worp. Om het uiterst rechtse getal te mogen aankruisen op een willekeurige gekleurde rij, moet je op die specifieke rij al minstens 5 getallen aangekruist hebben. Wanneer je hieraan voldoet, mag je het uiterst rechtse getal aankruisen gepaard met het slotje ernaast. Nu een speler zo’n slotje heeft aangekruist, mag geen enkele speler voor de rest van het spel nog een getal aankruisen op deze rij. Met andere woorden: de rij van deze kleur is ‘op slot’.

Als een speler een tweede rij sluit óf wanneer iemand zijn 4 kansen voor mislukte worpen heeft opgebruikt, eindigt het spel. Onderaan het blaadje kan je zien welk aantal kruisjes per kleur correspondeert met welk aantal punten je vervolgens krijgt voor dat kleur. Deze 4 punten tel je op met elkaar. Daarna dien je enkel nog jouw mislukte worpen om te rekenen naar minpunten. Elke mislukte worp telt voor 5 minpunten. Uiteindelijk is jouw totale score het verschil van jouw punten min jouw minpunten. De speler met de hoogste score wint.

Qwixx dobbelstenen kopen

Ben je jouw gekleurde dobbelstenen kwijt, wil je een reservesetje of ben je simpelweg op zoek naar leuke dobbelstenen die van pas komen bij ontelbaar veel verschillende spelletjes?

Aarzel niet om deze Qwixx dobbelstenen te kopen! Je bestelt ze makkelijk via bol.com. Meestal heb je ze morgen al in huis. Veel Qwixx dobbelplezier!

Door Andy Vinkenborg

Spelletjesfanaat in hart & nieren en oprichter van Qwixx.nl