Categorieën
Reviews

⭐ +’en en -‘en: de meest complete Qwixx review

Qwixx is in 2013 genomineerd voor Speelgoed van het Jaar en won in 2014 de Nederlandse Spellenprijs. Wat ons betreft niet voor niets! Dit is de ultieme en complete Qwixx review.

Qwixx game review

Mensen die Qwixx voor het eerst spelen zullen waarschijnlijk snel de link met Yahtzee leggen. Logisch, maar er zijn wel een paar grote verschillen. De grootste is dat iedere speler elke beurt meedoet. De scores van de witte dobbelstenen geldt namelijk voor elke speler. Zo blijft iedereen betrokken en wordt het spel veel interactiever.

Qwixx is supereenvoudig te leren en uit te leggen. De spelregels lees je binnen 2 minuten door, waarna je het spel volledig onder de knie hebt. Een potje duurt 10 tot maximaal 15 minuten en kan je daardoor leuk tussendoor spelen. De kleine doos is sowieso handig om mee te nemen op reis.

Er is dus altijd tijd voor een potje Qwixx! Grote kans trouwens dat de naam Qwixx van Quick komt.

Het spel is bedoeld voor 2 tot 5 spelers en is ook daadwerkelijk bij alle aantallen leuk. Het maakt niet uit of je met 2, 3, 4 of 5 speler speelt.

Qwixx blijft afwisselend

Qwixx is dus supersimpel, maar blijft leuk en afwisselend. Dit komt onder andere door de combinatie van geluk en tactiek. Natuurlijk speelt geluk een grote rol bij het spel, zoals bij alle dobbelspellen.

Maar ook goed uitgedokterde tactiek mag niet vergeten worden. Ga je voor 1 actie, 2 acties (met de witte én de gekleurde dices) of toch een mislukte worp? Sluit je het spel nu al en blokkeer je de concurrentie? Of wacht je nog even en hoop je op nog wat extra punten?

Ook leuk is dat er enorm veel spelvariaties en uitbreidingen beschikbaar zijn naast de klassieke versie met 4 normale rijen. Bijvoorbeeld met de kleuren door elkaar of juist met de getallen door elkaar. Deze versies vind je in Qwixx Mixx. Of Qwixx Connected, waarbij rijen aan elkaar verbonden zijn. Liever grote scores? Ga dan voor Qwixx Big Points! Leuk om de afwisseling erin te houden.

Snel, simpel en spannend!

De tekst op de doos luidt snel, simpel en spannend. En niet voor niets:

  • Snel: Zodra 2 rijen gesloten zijn (of 4 mislukte worpen) is het spel klaar. Dit duurt vaak 10 tot 15 minuten, zeker als je met meer dan 2 personen bent. Ook is het spel binnen no-time opgezet: je legt de blaadjes klaar, pakt de dobbelstenen en kunt van start.
  • Simpel: Zoals gezegd heb je het spel als beginner na 2 minuten al onder de knie. De regels spreken voor zich en zijn gemakkelijk aan te leren.
  • Spannend: Tot na de puntentelling is alles nog onbeslist. De 2e rij snel sluiten zegt niks, het gaat om de exponentiële groei waardoor één rij soms al het verschil kan maken

Eén klein minpunt: het spel wordt zonder potlood of stift geleverd. Hier moet je dus zelf voor zorgen. Met name onderweg kan dat soms wat lastig zijn, maar dat mag de pret zéker niet drukken.

Eindoordeel

Eenvoud8/10
Verslavend10/10
Diepgang6/10
Totaal8/10

Door Andy Vinkenborg

Spelletjesfanaat in hart & nieren en oprichter van Qwixx.nl