Qwixx Big Points

Qwixx Big Points is een uitbreiding op het leukste dobbelspel dat er is. Bij Big Points draait het – zoals de naam eigenlijk al zegt – om het scoren van nóg meer punten. De punten die je scoort in de normale rode, gele, groene en blauwe rijen worden namelijk aangevuld met bonuspunten in de rood-gele en groen-blauwe bonusrij. Zo kan je wel 120 punten per kleur scoren!

Deze spelvariant komt met 2 blokken van 80 scorebladen per stuk.

Qwixx Big Points uitleg & spelregels

De spelregels voor de vier gekleurde rijen (vierkante velden) en het spelverloop zijn precies hetzelfde als in het originele spel. De spelers zijn na elkaar aan de beurt en voeren hun acties uit. Aan het einde van het spel krijgt men punten voor de vier gewone gekleurde rijen en voor elke mislukte worp worden 5 punten afgetrokken.

De bonusrijen (ronde velden) worden niet afzonderlijk gewaardeerd, maar aangekruiste bonusvelden tellen mee voor beide aangrenzende gekleure rijen. Op deze manier kan men veel meer kruisjes per gekleurde rij hebben en dus meer punten per kleur scoren (max. 120)!

Regels voor het aankruisen van de bonusvelden

Als een speler een gewoon gekleurd veld heeft aangekruist (bijv. de groene 10), dan mag hij in een volgende beurt als het getal weer wordt gegooid (dus weer een groene 10) het aangrenzende tweekleurige bonusveld aankruisen. Dit mag ook als dit getal met de witte dobbelstenen wordt gegooid. Het is niet toegestaan om een bonusveld aan te kruisen als niet eerder een aangrenzend gekleurd veld is aangekruist.

Voorbeeld: Youri heeft de gele 3 en rode 5 aangekruist. Als hij daarna nog eens geeld 3 of rood 5 gooit, mag hij een aangrenzend bonusveld aankruisen. Dit mag hij ook doen als hij zelf (of een andere speler) met de witte dobbelstenen 3 of 5 gooit.

Belangrijke rules

  • Ook voor het zetten van kruisjes in de bonusrijen geldt dat deze van links naar rechts aangekruist moeten worden en dat overgeslagen velden niet meer aangekruist mogen worden.
  • Een gekleurde rij kan met (minstens) het zesde kruisje worden gesloten als een speler het meest rechtse veld aankruist. Bonusvelden tellen niet mee bij het bepalen of een rij afgesloten kan worden.
  • Als een gekleurde rij gesloten is (bijv. groen), dan kan men toch volgens bovenstaande regels de aangrenzende bonusvelden aankruisen. Ook deze aangekruiste bonusvelden tellen voor beide gekleurde rijen aan het einde van het spel.
  • Als de actieve speler in zijn beurt enkel een bonusveld aankruist, telt dit niet als een mislukte worp.

Voorbeeld puntentelling: Youri heeft drie rood-gele bonusvelden aangekruist. Deze drie kruisjes tellen mee voor zowel de rode als de gele gekleurde rij. Daarnaast heeft hij vier groen-blauwe bonusvelden aangekruist. Deze vier kruisjes tellen mee voor zowel de groene als de blauwe gekleurde rij.

Opmerking: Een speler kan in een gekleurde rij (in combinatie met de bonusvelden) meer dan 15 kruisjes hebben. Echter bij de puntentelling worden max. 15 kruisjes per kleur gewaardeerd.

Qwixx Big Points kopen

Bestel Qwixx Big Points direct op Bol.com of Amazon.nl:

Shop Qwixx op Bol.com
Shop Qwixx op Amazon.nl

Inhoud: 2 blocks met 80 scorebladen. Deze versie bevat géén dobbelstenen. Je hebt dus ook de basisversie van Qwixx nodig om de gekleurde dobbelstenen te bemachtigen.

Hoe speel je Qwixx Big Points?