Qwixx Deluxe

Het spel Qwixx is een ontzettend leuk, makkelijk en interactief spel. Niet zo gek dus dat het één van de best verkochte en meest succesvolle dobbelspellen is. Naast het Qwixx basisspel zijn er diverse andere versies bijgekomen. Varianten op het basisspel, ook wel standalone varianten genoemd, zijn Qwixx Het Kaartspel, Qwixx Het Duel en Qwixx Deluxe. Naast deze varianten, zijn er ook diverse uitbreidingen, waaronder Qwixx Connected en Qwixx Big Points.

Qwixx Deluxe
 Shop snel bij
bol.com (€19,99)

Bij zo’n uitbreiding is het noodzakelijk dat je het basisspel, het kaartspel of Deluxe nodig hebt. Ben jij benieuwd wat Deluxe zo leuk en speciaal maakt? Hieronder lees je er alles over.

Review Qwixx Deluxe

Op een basisspel wordt wel vaker een deluxe variant uitgebracht. Vaak is dit voor de echte fans en liefhebbers, een soort extraatje. Voor Qwixx is eigenlijk om dezelfde reden deze deluxe variant uitgebracht. Het spel is dan ook te vergelijken met het basis dobbelspel.

De belangrijkste verschillen? Wanneer je de doos ziet, is het eerste grote verschil al direct zichtbaar. De doos van de deluxe variant is namelijk bijna twee keer zo groot als het basisspel. Ook als je de doos opent, zie je een aantal verschillen.

Zo bevat de deluxe versie harde scorekaarten die voorzien zijn van een coating en na gebruik weer schoon te vegen zijn. Hierdoor kun je ze oneindig hergebruiken. Dat is wel echt een pluspunt! In het basisspel heb je namelijk scoreblaadjes van papier die je maar eenmalig kunt gebruiken.

Verder heeft de deluxe versie een deksel met een soort laagje van foam. Deze deksel kun je tijdens het spel gebruiken om in te dobbelen. Niet alleen handig zodat je dobbelstenen niet van tafel vallen, maar het heeft ook een geluiddempende werking.

De spelregels van deze variant

Het spel kun je met minimaal 2 en maximaal 4 spelers spelen. Wie er begint, mogen jullie zelf bepalen. Diegene die begint is op dat moment de actieve speler en gooit alle dobbelstenen. Daarna zegt hij wat het aantal ogen is van de twee witte dobbelstenen samen. Alle spelers mogen dit nummer afkruisen van het scoreblad in een willekeurige gekleurde rij. Daarnaast mag de actieve speler het aantal ogen van een witte dobbelsteen en een gekleurde dobbelsteen samen afkruisen in de rij die overeenkomt met deze kleur. De actiespeler heeft de luxe dat hij de eerste, de tweede of beide acties mag uitvoeren. Lukken beide acties niet? Dan moet er een kruisje worden gezet bij -5. Hierna is de beurt aan de volgende speler, die op dat moment de actieve speler wordt.

Makkelijk zou je denken, maar de regel is dat de nummers alleen van links naar rechts aangekruist mogen worden. En voordat je het laatste nummer in de rij aan mag kruisen, moeten er minimaal 5 andere kruisjes in de rij staan. Ben jij degene die het laatste getal aankruist? Dan mag je het slotje in diezelfde rij aankruisen. Hierna mag niemand meer een cijfer in deze rij aankruisen. Deze kleur dobbelsteen wordt ook uit het spel gehaald.

Het spel is afgelopen wanneer twee rijen zijn afgesloten óf als een speler vier misworpen heeft. Op het scoreblad staat hoeveel punten je krijgt voor het aantal kruisjes in een rij, inclusief de slotjes. Tel deze bij elkaar op en haal de minpunten eraf. De speler wint met de meeste punten.

Qwixx Deluxe variant kopen

Een super leuk en vermakelijk spel voor jong en oud. Ben jij een Qwixx fan en wil je graag Qwixx Deluxe aanschaffen? Zoals gezegd is het echt een upgrade ten opzichte van het basisspel. Koop het spel vandaag nog bij Bol.com of Amazon.nl, zodat direct de strijd los kan barsten. Heel veel speelplezier!

Shop Qwixx op Bol.com
Shop Qwixx op Amazon.nl